De lampen maak ik met een 3D-printer. Wil je meer weten over 3D-printen?
- Lees onderstaand artikel 'Hoe werkt een 3D-printer?'
- Bekijk de video van mijn printer in actie (Youtube)
- Bekijk de rap over 3D Lights (Youtube) van mijn muzikale neefje van 9 jaar

Verder lezen
- Wil je weten hoe ik duurzame lampen maak?
- Benieuwd hoe ik op het idee ben gekomen om duurzame lampen te gaan maken? Lees Mijn verhaal.
- Hoe kunnen de lampen jouw huis nog sfeervoller maken? Bekijk een aantal voorbeelden.
- Ben je benieuwd naar de lampen? Bekijk de Honeycomb en Flake.
- Wie je je eigen lamp samenstellen? Kijk op Creëer je eigen lamp.

Wat is een 3D-printer?
Een 3D-printer is een printer die vrijwel alles kan maken wat in je opkomt. Een 3D-printer print anders dan normale printers niet een plat A4 papiertje, maar een driedimensionale afdruk. Een driedimensionale afdruk wil zeggen, een afdruk met een vorm hierin. Zowel in de lengte, de breedte als de hoogte. Een 3D-printer zou bijvoorbeeld de vorm van een peer kunnen printen. Tot op heden is het niet mogelijk om deze peer van eetbaar materiaal te maken, in de toekomst zal dit misschien wel mogelijk zijn. In de medische industrie is men druk aan het experimenteren om werkende organen 3D te kunnen afdrukken en deze op termijn zelfs te gaan transplanteren in mensen.

Mogelijkheden
De zojuist geschetste mogelijkheden zijn tot dusverre toekomstmuziek, uitvindingen als deze zullen de wereld flink kunnen gaan veranderen. Je zult je afvragen, wat kan een 3D printer dan wel afdrukken? Voorbeelden van voorwerpen die een 3D printer zouden kunnen afdrukken variëren van een dobbelsteen, tot een leuk hoesje voor je Iphone. Het is zelfs mogelijk om een complex ontwerp voor een gebouw af te drukken.  Eigenlijk zijn de mogelijkheden van 3D printen vrijwel onbeperkt, de enige beperking van 3D printen is je eigen fantasie.Een 3D printer kan veel verschillende materialen gebruiken als bouwstof voor de 3D afdrukken. Voorbeelden hiervan zijn vrijwel alle soorten plastic, metaal, glas en ook papier.

Wellicht is het voor het eerst dat je iets leest over 3D printen en vraag je jezelf af of je nu het nieuwste van het nieuwste hebt gelezen, of dat 3D  printen al langer mogelijk is? Het antwoord op deze vraag is; 3D printen bestaat al langer. Over hoe lang 3D printen al bestaat verschillen de meningen, de één zegt dat 3D printen in het jaar 2000 is “uitgevonden” en de ander zegt dat 3D printen al 30 jaar bestaat. Waar in ieder geval duidelijkheid over bestaat is dat 3D printen vooral werd gebruikt door bedrijven om snel een afdruk te maken van een ontwerp. Een voorbeeld hiervan is de ontwerpafdeling van een automerk die het computerontwerp graag wil vasthouden. 3D printen wordt daarom ook wel rapid-prototyping genoemd.

Tot dusverre was 3D printen erg duur en eigenlijk alleen weggelegd aan bedrijven die bereid zijn veel geld te betalen voor een 3D afdruk. Het goede nieuws is dat 3D printen steeds bereikbaarder begint te worden voor de “gewone sterveling”. Enige tijd geleden verzorgde de Bijenkorf tijdens de 3 Dwaze Dagen de introductie van de betaalbare Cube 3D printer, deze printer is sinds begin 2012 verkrijgbaar in de Verenigde Staten voor 1299 dollar en was tijdens de 3 Dwaze Dagen verkrijgbaar voor 1050 euro. Een korte zoektocht op Google leert ons dat het aanbod (betaalbare) 3D printers met de dag toeneemt.

Het formaat van een 3D afdruk is tot dusverre niet echt groot te noemen, een schommel voor je zoontje zou je er bijvoorbeeld niet mee kunnen afdrukken. Bovengenoemde Cube 3D printer kan afdrukken maken van maximaal 14 bij 14 centimeter. Deze printer gebruikt draden kunststof als bouwmateriaal, deze worden gesmolten en op de juiste plaats aangebracht. Lees ook: Hoe werkt een 3D printer?.

Hoe werkt een 3D printer?
Een 3D printer maakt een driedimensionaal model. Het model wordt opgebouwd uit hele dunne laagjes materiaal. 3D printen kan op vele verschillende manieren, waarbij een grote variëteit van materialen gebruikt kan worden.  Materialen die zoal gebruikt kunnen worden zijn gips, bioplastic, polyester en epoxy, fotopolymeer, titanium en vrijwel alle overige soorten metaal.

De meest gebruikte methode van 3D printen is  fused deposition modeling (FDM). Bij deze manier van 3D printen vormt gesmolten plastic de basis van het model, deze wordt aangebracht door middel van een spuitmond-extruder. Het basismateriaal die gebruikt wordt bij deze manier van printen zijn een soort van rollen met hierop draden kunststof, we spreken van een filament. Deze methode van printen wordt momenteel het meest gebruikt omdat deze makkelijkst is in gebruik en het meest betaalbaar is.

Een andere vorm van 3D printen is het printen met granulaat. Een fijn poeder vormt het basismateriaal en deze worden laag voor laag gevormd tot een tastbaar model. De losse stof die bij deze vorm van printen wordt gebruikt wordt aan elkaar verbonden door gebruik van warmte. De verschillende methoden van printen zijn Selective Laser Sintering (SLS) en Direct metal laser Sintering (DMSL).

Nog een methode van 3D printen is stereolithografie. Het materiaal die bij deze vorm van printen wordt gebruikt is fotopolymeer, dit materiaal reageert op licht.  Door middel van uv-licht neemt fotopolymeer een vaste vorm aan, op deze manier kan – laagje voor laagje- een 3D model worden geprint.

De laatste vorm van printen die het noemen waard is, is laminated object manufacturing. Bij deze manier van printen kan ” ordinair” printpapier worden gebruikt om de afdruk te maken. De verschillende lagen papier worden door de printer samengevoegd tot een driedimensionaal model.

Aansturing van 3D printers
De 3D printer wordt- net zoals bij een normale printer – aangestuurd door computer-aided design (CAD). Het specifieke bestandstype dat een 3D printer aanstuurt is een STL bestand (SurfaceTessellationLanguage). Een STL bestand deelt het model op in hele dunne laagjes, zodat deze gezamenlijk het model vormen. Vergelijkbaar met deze technologie is een CT scan die we kennen uit het ziekenhuis, de CT scan kan namelijk hele dunne plakjes van het lichaam “maken”, als je al deze laagjes zou opstapelen dan zou je een driedimensionaal model van je lichaam hebben.

Als je zelf een 3D printer hebt kan je door middel van een STL bestand een model printen. Hoe kom je echter aan zo’n bestand? Veel STL bestanden zijn gratis dan wel tegen vergoeding te verkrijgen via internet. Mocht je zelf  handig zijn dan is het mogelijk zelf een 3D ontwerp te maken. Tevens is het mogelijk om met een 3D scanner een voorwerp in te scannen. Hiermee kan je bijvoorbeeld de barbie van je dochter scannen en vervolgens met je 3D printer kunnen afdrukken.

3D printer formaat
De maximale maat van een 3D model verschilt per printer. Bij een voordelige 3D  printer is de maximale maat ongeveer 14 centimeter, en bij de iets duurdere 3D printers is de maximale maat ongeveer 28 centimeter. Dit formaat geldt voor printers voor particulier gebruik. Professionele 3D printers kunnen veel grotere modellen afdrukken. Hiervoor geldt natuurlijk dat deze printers vele male duurder zijn dat printers voor particulieren.

Bron: 3Dprinters.nl